FAQ
Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over het windpark. Staat je vraag er niet bij? Mail ons op info@almeersewind.nl
Waarom deze opstelling?
Almeerse Wind en Vattenfall willen uitvoering geven aan het gemeentelijk energiebeleid voor wat betreft de locatie Almere Pampus, waarbij ook rekening moest worden gehouden met de gemeentelijke ontwikkelplannen voor woningen in Pampus. Na raadpleging van bewoners in mei en juni 2016 is gekozen voor een nieuw windpark in een opstelling van negen turbines die een kwartslag gedraaid staan ten opzichte van het huidige park. Op suggestie van zowel de Gemeenteraad (26 januari 2017) als Provinciale Staten (22 maart 2017) is een tiende turbine toegevoegd.
Daarnaast hebben omwonenden verzocht om verdere optimalisatie, waar nog eens drie varianten uit zijn ontstaan. De gemeente heeft begin 2018 besloten om een variant met tien turbines verder uit te laten werken. Het overzicht van deze variant vind je hier. Uiteindelijk is op 27 september 2018 definitieve omgevingsvergunning voor de bouw van tien windmolens verleend.
Hoe valt de slagschaduw?
Schaduw van draaiende wieken is vervelend. Dit zou bijvoorbeeld een probleem kunnen opleveren bij ondergaande zon zonder of met weinig bewolking. Ook hiervoor heeft de overheid wetgeving opgesteld, waarbij er per jaar maximaal 17 dagen maximaal 20 minuten schaduw op een gevel met een raam op enig tijdstip toelaatbaar wordt geacht. Dit komt neer op 5 uur en 40 minuten in totaal. Deze zogenaamde 5:40 uur-contour is 870 meter van de dichtstbijzijnde woning verwijderd. De nul-contour, waarachter nooit slagschaduw reikt, is 160 meter van de dichtstbijzijnde woning verwijderd.
Is er verlichting nodig op de turbines?
Nee, de turbines worden niet hoger dan 150 meter. Dat is de grens voor verlichting. Ter vergelijk: de windmolens langs de A27 worden 220 meter hoog.
Wat zijn de gevolgen voor de waarde van mijn huis?
Wij verwachten vanwege de afstand van de windturbines tot de dichtstbijzijnde woningen geen gevolgen voor de waarde van de huizen. Wanneer woningeigenaren vermoeden dat de komst van windturbines tot een lagere verkoopwaarde leidt, kunnen zij bij de gemeente een procedure voor planschade starten. Bij het bepalen van planschade vergelijkt men de situaties voor en na de wijziging van het bestemmingsplan.
Hoe zit het met de invloed van het park op het milieu?
Om een windpark te mogen realiseren hebben de initiatiefnemers een omgevingsvergunning nodig. Voor die omgevingsvergunning is het bij een windpark van meer dan 15 MW noodzakelijk dat een zogeheten m.e.r.-beoordelingsprocedure wordt doorlopen. Dat is nu het geval. In deze procedure beslist het bevoegde gezag (in dit geval de gemeente Almere) of er ‘belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu’ zijn te verwachten. Wanneer dat het geval is moet een compleet MER-onderzoek worden uitgevoerd. Zienswijzen op het besluit van de gemeente over het al dan niet uitvoeren van een MER-onderzoek kunnen worden ingediend als de ontwerp omgevingsvergunning wordt gepubliceerd.
Hoe zit het met geluid?
Als windmolens draaien maken ze ook geluid. De maximale toegestane hoeveelheid geluid wordt uitgedrukt in een jaargemiddelde, waarbij geluid dat in de avond en nacht wordt geproduceerd zwaarder meetelt. Dit gewogen gemiddelde heet Lden en wordt ook voor andere geluidsbronnen zoals wegverkeer gebruikt. Lden staat voor Level day, evening, night. Voor windenergie is de norm: niet meer dan 47 dB Lden. Een aanvullende norm zegt: het jaargemiddelde in de nachtperiode (Lnight) mag niet hoger liggen dan 41 dB. Doorgaans geldt: als aan de 47 dB Lden-norm is voldaan, wordt ook de 41 dB Lnight-norm niet overschreden. Door de straffactoren is de maximale geluidsbelasting als gevolg van een windpark lager dan de Lden-waarde.
Op onderstaande kaart is de 47 dB Lden-contour afgebeeld. Alle punten die buiten deze contour liggen ondervinden een jaargemiddelde geluidshinder van 47 dB of lager.
De kortste afstand tussen de bestaande windturbines en een woning bedraagt 1.489 meter (oranje lijn in figuur). De kortste afstand tot de nieuwe windturbines en een woning bedraagt 1.685 meter (blauwgroene lijn in figuur). Dit laatste geldt voor beide mogelijke nieuwe opstellingen.
De Lden-contour van 47 dB ligt maximaal op 1.079 en 1.225 meter vanaf de dichtstbijzijnde woningen in Almere Poort respectievelijk Almere-Noorderplassen.
In de berekeningen wordt het hele spectrum aan geluid meegenomen, dus ook laagfrequent geluid.
Minstens zo belangrijk als wat de wet erover zegt is wat je zelf ervaart. Letters in wetten en richtlijnen kun je immers niet horen. Mocht het onderwerp geluid je interesseren dan bevelen we je aan om eens te komen luisteren op de jaarlijkse open winddag bij het huidige windpark. Of leg je oor te luister bij de met onze nieuwe windmolens vergelijkbare exemplaren in het windpark Alexia aan de Winkelweg/Nijkerkerpad tussen Almere en Zeewolde.
In hoeverre zijn de milieu-effecten straks in beeld?
De te verwachten milieu-effecten zijn in de mer-beoordeling in beeld gebracht.