FAQ
Hieronder vind je – in samenwerking met om | nieuwe energie – de antwoorden op veelgestelde vragen over Almeerse Wind en windenergie in het algemeen. Staat je vraag er niet bij? Staat je vraag er niet bij? Mail ons op info@almeersewind.nl
Wie zijn jullie?
Wij zijn een groep burgers uit voornamelijk Almere die het heft in eigen hand hebben genomen en een lokale energiecoöperatie hebben opgericht. Zie de bijlage “statuten Almeerse Wind.pdf” op de pagina over onze organisatie. Ons werkgebied is Almere en directie omgeving.
Wat gaan jullie doen?
Met twee nieuw te bouwen windmolens gaan we onze eigen groene stroom opwekken. Onze molens maken deel uit van een windpark van tien turbines, op de locatie van het huidige windpark Jaap Rodenburg. De molens wekken stroom op voor ongeveer 27.500 huishoudens. Iedereen kan deze groene stroom afnemen of zelfs mee-investeren in de windmolens.
Waarom zit er subsidie op windenergie?
De rijksoverheid dekt het kostprijsverschil met SDE-subsidies voor windenergie en salderingsregelingen voor zonne-energie. Op die manier wordt invulling gegeven aan de klimaatafspraken die we internationaal hebben gemaakt. Wanneer het kostprijsverschil daalt, daalt ook de subsidie.
Stroom uit fossiele brandstoffen is goedkoper. Dat is dan wel exclusief de kosten voor milieuschade en gezondheidszorg die worden gemaakt door de winning van grondstoffen en verbruik van brandstoffen; wanneer je die kosten meerekent is fossiele energie zelfs duurder dan duurzaam opgewekte energie.
Wat is een coöperatie?
Een coöperatie is een onderneming die wordt bestuurd en gefinancierd door leden die gebruikmaken van die onderneming. Dat kunnen consumenten zijn, ondernemers, maar ook medewerkers of overheidsorganisaties.
Hoe kan ik op de hoogte blijven?
Schrijf je in op de nieuwsbrief van Almeerse Wind via deze link of schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief door een mail te sturen naar almeregeeftenergie@almere.nl.
Kan ik ook meedoen?
Ja natuurlijk, ìets moet er gebeuren! Wij hebben besloten niet op anderen te wachten maar onszelf en onze kinderen te helpen aan een schone energiebron voor onze elektriciteit. Iedereen kan meedoen. Wij nodigen je van harte uit om mee te doen. Hoe? Klik hier.
Waarom windenergie?
De gemeenteraad wil dat de stad in 2022 energieneutraal is. Windenergie is een onmisbare pijler om dit doel te behalen.
Is zonne-energie niet veel beter en/of goedkoper?
We hebben beide vormen van duurzame opwekking meer dan nodig. Met alleen zonnepanelen en windmolens redden we een volledig duurzame stroomvoorziening niet. We hebben in de gemeente Almere onvoldoende dakoppervlak en braakliggende gronden voor zonnevelden en windmolens om de volledige stroomvoorziening te verduurzamen. Windenergie is overigens een effectievere vorm van duurzame energie en goedkoper dan zonne-energie.